5. studeni, 2010

Strah od vage?!

”Prekomjerna tjelesna težina nije samo bolest sama po sebi, debljina je i pretkazatelj drugih bolesti” …davno je rekao i zapisao Hipokrat!

Druge bolesti danas prepoznajemo kao komplikaciju debljine. Debljina i komplikacije debljine (komorbiditeti) nisu važni samo za kvalitetu i trajanje života oboljele osobe, važne su i za društvo jer generiraju velike gospodarske troškove. Za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) debljina je jedan od najvidljivijih javnozdravstvenih, ali i zanemarenih problema u svijetu već 10-ak i više godina. Problem je univerzalan, siromašne i bogate zemlje jednako su ugrožene.

Nastanak debljine je lako objasniti – nastaje onda kada je unos energije (hrana) veći od potrošnje energije u organizmu.

229_sandwich_character.png image by salamalaaa

Složeni neuroendokrini i metabolički mehanizmi reguliraju unos, spremanje i potrošnju energije, pa brojni poremećaji mogu sudjelovati u nastanku debljine. Debljina se često javlja u obiteljima, što ukazuje na ulogu naslijeđa, odnosno genetski određenu veličinu energetskog unosa i energetske potrošnje u jedinke. Geni su generacijama stabilni, ne mijenjaju se godinama, pa se zato eksplozivni porast broja prekomjerno teških i debelih u zadnjem desetljeću ne može pripisati promjenama u genima.

Geni bez sumnje mogu utjecati na pojavu debljine, ali samo uz djelovanje okolišnih čimbenika. Promijenjen način života modernog čovjeka (tekovine civilizacije) koje karakterizira dostupnost obilja hrane, često velike energetske vrijednosti, uza sve veću nedovoljnu tjelesnu aktivnost siguran je put u debljanje. Debljina u djece, primjerice, u izravnoj je vezi s vremenom gledanja televizijskog programa. 

Sve manja tjelesna aktivnost vjerojatno je glavni razlog pandemije debljine u svijetu. Vrlo je rijetko debljina posljedica mutacije jednog gena u sustavu energetske kontrole organizma.

Komplikacije debljine su brojne. Najpoznatije su metabolički sindrom, šećerna bolest tipa 2, visoki krvni tlak i kardiovaskularna bolest (koronarna bolest, infarkt miokarda).

Manje je poznato da debele osobe imaju poremećaj plućne funkcije, smanjen ukupan plućni kapacitet i funkcionalan rezidualni kapacitet, u većem stupnju debljine javlja se hipoventilacijski sindrom, hrkanje i vrlo opasna apneja (prestanak disanja dulje od 10 sekundi) tijekom spavanja.

Nealkoholna steatoza jetara (masna jetra) česta je komplikacija debljine. Bolest može napredovati do ciroze jetara i hepatocelularnog karcinoma. Pojačano lučenje kolesterola i supersaturacija žuči razlog je za nastanak žučnih kamenaca u debelih. Simptomatski žučni kamenci šest puta su češći u debelih osoba u usporedbi s osobama normalne tjelesne težine.


Debljina je povezana s povećanom smrtnosti od zloćudnih tumora. Kod muškaraca se radi o tumorima jednjaka, crijeva, jetara, gušterače i prostate, a kod žena o tumorima žučnjaka i žučnih vodova, dojke, endometrija, cerviksa i jajnika. Nastanak i rast tumora dojke, endometrija i jajnika može biti posljedica endokrine aktivnosti masnog tkiva lokalno, pri čemu dolazi do pretvorbe androstendiona u estron.


Debljina oštećuje zglobove – stradavaju kralježnica, kukovi i koljena – katkad do takvog stupnja da je onemogućeno kretanje. Manjak kretanja je dodatni čimbenik debljanja, pa bolesnik ulazi u začaranu spiralu sve jače narušenog zdravlja zbog sve većeg debljanja.

Imate li strah od vage – debljine? Opravdano se plašite – učinite nešto ; reducirajte tjelesnu težinu odmah! Ne možete li sami – potražite pomoć stručnjaka!!!!