20. studeni, 2010

Nasilje nad ženama se ne smije tolerirati !

Moramo se ujediniti. Nasilje nad ženama se ne može tolerirati ni u kakvom obliku,ni u kojem kontekstu, ni pod kojim uvjetima, ni od bilo kojeg političkog lidera ili bilo koje vlade!!!
SECRETARY-GENERAL BAN KI-MOON 

Sekretar UN-a General  Ban Ki-moon’s UNiTE to End Violence against Women kampanjom ima za cilj prevenirati i eliminirati nasilje nad ženama i djevojčicama u svim djelovima svijeta.

UNiTE okuplja niz UN-ovih agencija i ureda  da potaknu djelovanje preko UN-ovog sustav za sprečavanje i kažnjavanje nasilja nad ženama.

Kroz  UNiTE , UN će udružiti snage s pojedincima, civilnim društvima i vladama da se stane na kraj nasilju nad ženama u svim njegovim oblicima.

24. studenog /novembra 2009 god.U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u UN-u u New Yorku održan je okrugli stol pod nazivom “Uključivanje muškaraca i dječaka u borbu protiv nasilja nad ženama” i službeno  započela s radom  ”Mreža muškaraca lidera” (Network of men leaders) na inicijativu generalnog tajnika UN-a, g. Ban KI-moona, a okviru kampanje UNiTE to End Violence Against Women.

Kampanja je počela 2009 godine i trajat će do 2015. Image

25. studenog /novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, započinje svjetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja završava 10. prosinca/decembra na Međunarodni dan ljudskih prava, čime se simbolično ističe da je nasilje nad ženama  kršenje ljudskih prava.

25. studenog/novembra izabran je u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.

Sestre Mirabel su djelovale kao političke aktivistkinje u Dominikanskoj republici i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu.  1999. godine Ujedinjeni narodi službeno su potvrdile 25. studeni/novembar kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je međunarodna kampanja koja je pokrenuta 1991. (Pokrenuo ju je Women’s Global Leadership Institute pod sponzorstvom Center for Women’s Global Leadership).

U sklopu 16. dana aktivizma protiv nasilja nad ženama obilježavaju se i:

  • 1. prosinca/decembra – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  • 6. prosinca/decembra – godišnjica montrealskog masakra 

6. prosinca/decembra 1989. Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima ubio je 14, a ranio 9 žena i 4 muškarca na kanadskom sveučilištu u Montrealu uzvikujući “Vi ste žene, vi ćete postati inženjerke. Vi ste horda feministkinja, ja mrzim feministkinje”, i počinio samoubojstvo, vjerujući da su studentice krive što nije primljen na Sveučilište. Nakon tog događaja inicirana je potpora za obrazovne programe kojima bi se stalo na kraj nasilju nad ženama. 1991.g. kanadska je vlada proglasila 6. prosinac/decembar Nacionalnim danom sjećanja i akcije protiv nasilja nad ženama.

  • 10. prosinca/decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

10. prosinca/decembra 1948. je prekretnica u suvremenoj povijesti. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima kao dokument predstavlja osnovu pravno obvezujućih međunarodnih instrumenata zaštite ljudskih prava nastalih nakon 1948.

BONAVENTURA