18. prosinac, 2010

Prema feng shuiju-blagdansko ukrašavanje…

Zbog okruženosti crvenom, svijećama i lampicama tokom blagdana stvara se prevelika količina energije vatre koja potiče nervozu i napetosti, pa je potrebno prostor okružiti zimzelenim grančicama, vjenčićima i zelenim stolnjakom.

Tamnozelena, simbol energije drveta, uspješno uravnotežuje i upija energiju vatre te stvara pozitivno obiteljsko ozračje, ističu stručnjaci u feng shuiju. Prema tom drevnom kinesku znanju o balansiranju životne energije (chi), osim bojama, energije vatre i drveta mogu se uravnotežiti i razmještajem. Drvo predstavlja obiteljsku harmoniju i obilje, a svijeće su element vatre te simoliziraju dobru volju i stvaraju toplu atmosferu.


Prema stručnjacima “dobrih vibracija”, najbolje je smjestiti bor u središte ili na lijevu stranu boravka, a svijeće uza zid, nasuprot ulazu. Svjetlost će unijeti vitalnost i pozitivnu energiju chi. Ali ih ne smije biti previše jer stvaraju napetost pa će i punice i svekrve biti sklone “dobroćudnim” kritikama.

>>> Kićenjem svatko na bor prenosi  dio energije  
Kako bi se obitelj dublje povezala, poželjno je da svaki član obitelji stavi bar jedan ukras na bor. Tim činom predstavlja i vlastitu energiju. Aromatične svijeće od ulja mandarine, naranče, cimeta i limuna dodatno će stvoriti ugodnu atmosferu u domu.

>>> Plava boja smiruje duh 
Osim crvene i zelene, stručnjaci u feng shuiju savjetuju ukrašavanje i plavom. Smatraju da smiruje duh i potiče misaonost.

>>> Božićna zvijezda simbol je ljubavi 
Ukrašavanje prema feng shuiju, osim božićnog drvca, uključuje i biljke poput imele, koja smiruje i donosi mir u kuću. Omiljeni je ukras i biljka božićna zvijezda, a zbog svoje žarke crvene boje predstavlja ljubav i strast.

……svako dobro !

BONAVENTURA