26. prosinac, 2010

Obiteljske tradicije daju djeci osjećaj sigurnosti

Da bi se dijete osjećalo sigurno, ono treba osjećaj da je njegov svijet predvidljiv. Rituali i obiteljski običaji tijekom blagdana stvaraju osjećaj sigurnosti i ugode u djetetovu životu, ističe psihoterapeutkinja Gordana-Buljan Flander.
Zgodna obiteljska tradicija tako bi mogla postati i vođenje blagdanskog dnevnika u koji ćete zapisivati najljepše trenutke. Možete uvesti pravilo da svakog Božića učinite nešto što će razveseliti druge, primjerice, sudjelujete u nekoj humanitarnoj akciji. Obiteljski recepti za jela i slastice prenose se s generacije na generaciju. Stoga jela na blagdanskom stolu imaju posebno značenje jer već i sam njihov miris nagovještava blagdanski ugođaj.

>>>Najveća zamka tijekom blagdana je pretjerano uzbuđenje. Ako se dijete uznemiri, izvedite ga u kratku šetnju. To će goditi i vama i njemu, savjetuje dr. Buljan Flander.

>>>Vodite računa da djetetu ne bude dosadno jer jedino ono u obitelji nema blagdanske obaveze. Zadužite ga, primjerice, da slaže kolače na pladanj. Osjetit će se ponosnim.

>>>Pomozite djetetu da održi uobičajeni ritam hranjenja i spavanja i tijekom blagdana. Dobro je da glavni obroci budu u isto vrijeme.

>>>Radite manje i uživajte više. Uradite stvari koje su vam najvažnije, a ostale privremeno zanemarite. Pranje posuđa može pričekati.

>>>Ako ste razvedeni, a dijete je s vama, potaknite ga da nazove drugog roditelja. Ako nije s vama, nemojte mu nametati osjećaj krivnje govoreći da ste bili usamljeni.

BONAVENTURA