26. prosinac, 2010

Zbog zaboravljenog dara se ne treba ispričavati…..

Blagdansko vrijeme darivanja i druženja ujedno je i prava zamka za društvene neugodnosti. Iznenadi li vas prijatelj božićnim darom, a vi za njega niste ništa pripremili, ne dajte se smesti. Fokusirajte se radije na njegovu velikodušnost i pažnju, umjesto na izostanak vašeg dara. Iskreno mu se zahvalite, ali nikako mu nemojte reći da ste njegov poklon zaboravili doma ili da ste ga naručili. Izlike i neugoda lako se primjećuju pa bi zbog toga situacija mogla postati još neugodnija. Imajte na umu da ljudi koji vas iskreno darivaju ne očekuju ništa zauzvrat. Oni vas doista žele usrećiti i razveseliti, a sam čin darivanja nije nužno obostran. Zato, stanite na zahvali.
Želite li izbjeći međusobno darivanje s kolegama na poslu, nemojte previše objašnjavati niti biti previše tihi. Jednostavno recite da biste ove godine željeli preskočiti darivanje. Za to se nikako ne trebate osjećati krivima, bez obzira na vaše razloge.

PRIHVAĆANJE NEUGODNOG DARA: Primite li neprikladan dar, bilo da je riječ o skupom nakitu ili nečemu drugome što je u vama izazvalo neugodu, pristojno recite da je dar prekrasan, ali da ga ne možete prihvatiti. Pritom se fokusirajte na nemogućnost prihvaćanja, a ne na neprikladnost.

TREBA LI DARIVATI CIJELU OBITELJ?
Brine li vas trebate li i dalje darivati sada već odrasle nećake, najbolje je da se kao obitelj međusobno dogovorite. Raspravite hoćete li se svi međusobno darivati ili ćete darivati samo djecu. To su razumna pitanja i treba ih raspraviti.

ISKRENO PROSLJEĐIVANJE: Prosljeđivanje darova koje ste dobili prikladno je samo ako ste dobili dva ista dara. Pritom je dobro biti iskren i reći da ste ga vi dobili, ali da mislite da bi se njima više svidio ili koristio.

BONAVENTURA