2. srpanj, 2011

Šta je/tko je DISIDENT ?

Disident je pojam koji potječe iz latinskog disidenti (“ne slaganje”, “odvojeni”, “proturječiti”) označava čovjeka koji se “ne slaže sa postojećim uvjetima” ili “koji razmišlja drugačije”.

Izraz je  nastao 1573. godine u Varšavskoj konfederaciji za protestante koji nisu pripadali katoličkoj vjeri. U 17. stoljeću pojam se je koristio u engleskoj kao naziv za protestantske skupine koje nisu bili spremne pristupiti u anglikansku crkvu.

Izraz je korišten uglavnom od 1970. do 1990. prvenstveno za intelektualce i umjetnike koji su se javno zalagali za uspostavu građanskih prava. Zbog izrazavanja kritike prema postojećem sustavu u javnosti, provedeni su progoni, uhućenja i represije od strane države. Mnogi poznati disidenti su stoga stoga bili prisiljeni napustiti zemlju u emigraciju ili alternativno biti žrtve montiranih političkih sudskih procesa u kojima im je prijeto zatvor, prisilni rad ili smaknuće. Neki su bili prisilno protjerani iz njihove zemlje u inozemstvo i bili prisiljeni izgraditi si novu egzistenciju. Postoje i slučajevi u kojima su disidenti prisilno godinama bili zadržavani u Psihijatrijskoj bolnici sa argumentom da je “svatko bolestan, tko sebi dopusti izražavati kritiku sustava “.