23. rujan, 2011

Jesen “donosi” umor: pazite se depresije…

Pobijedite tugu, umor i loše raspoloženje koji prate jesenske dane

Jesen mnogima donosi loše raspoloženje. Razumljivo, rijetko koga oduševljava prijelaz iz kupaćeg kostima u pulover. Ali, tu je i znanstveno objašnjenje: za tijelo je to revolucionarna promjena, prisiljeno je da „mijenja brzinu“. S kraćim danima organizam počinje proizvoditi manje vitamina D, usporava metabolizam kalcija i fosfora… 

Ali, to nije sve: radi obrane od hladnoće epifiza povećava proizvodnju melatonina. Tvari koja, prema stručnjacima Akademije znanosti iz New Yorka, povisuje tjelesnu temperaturu. Upravo je melatonin glavni krivac za učestali umor koji se javlja ujesen. Ali, oprez, neki stručnjaci tvrde da je ponekad riječ o pravoj depresiji, prikrivenoj ili već prepoznatljivoj. Potraje li umor duže, pridružuju li mu se i tjelesne tegobe i nesanica, treba se obratiti psihologu. Poduzmite i preventivne mjere: prvenstveno njegujući stil života, posvećujući nešto vremena fizičkim aktivnostima (umjerenim, ali stalnim).

Psihičko zdravlje ……


„Uvijek kasnim, nemam vremena, ne mogu svugdje stići…“ Razmišljanja su koja donose glavobolju, grčenje crijeva, čireve na želucu — sve psihosomatske bolesti, otporne na lijekove, koje se često vraćaju, posebno u teškim trenucima. Jesen, sa svojim sivilom i melankolijom, je doba kad je sklonost oboljenju veća. Što učiniti? Robert Rosen, američki psiholog, istraživač Washinton Business Group of Health preporuča neku vrstu autoanalize i daje savjete za „liječenje“ i „ozdravljenje“.
 • Ocijenite kakvi su osjećaji koji prate „moram“, „ne mogu“, „neću uspjeti“…
 • Je li to bijes? Napetost? Ili vjerojatnije strah od „neću uspjeti“ ili „neću biti dovoljno dobar“.
 • Ako je riječ o posljednjoj mogućnosti, tada je važno znati da je strah poguban i da može uzrokovati greške. U svakom slučaju, ne dopušta jasno sagledavanje problema.
 • Dakle, kad zapadnemo u krizu, razmišljajmo stojećki! Stojeći položaj ulijeva veći osjećaj moći i kontakt sa stvarnošću. Kao da gledajući s visoka vidimo stvari drukčijima, dakle manje složenima.

Deset zlatnih preporuka za bolje raspoloženje…….

Nakon odmora, ponovo smo uvučeni u zatvoreni krug kuća-posao, posao-kuća, ustaljene navike. Kako pobijediti tugu i loše raspoloženje:

 1. Za negativnu misao poput „neću uspjeti“,”tužna sam“ i za pozitivnu misao potrebna je jednaka energija. Dakle, vrijedi je usmjeriti drugdje – organizirajte se i odredite točne korake koje ćete poduzeti gledajući naprijed.
 2. Osam sati sna, osam sati radne aktivnosti, osam sati posvećenih sebi i drugima — čarobna je formula koja će održati raspoloženje.
 3. Izlažite se sunčevoj svjetlosti najmanje 15 minuta dnevno, jer ona djeluje na metabolizam i na ključne neuroprijenosnike koji, pak, djeluju na proizvodnju melatonina, regulatora raspoloženja.
 4. Na poslu i kod kuće obavljajte uobičajene obveze bez odlaganja.
 5. Ako vam prethodni prijedlog izgleda neostvariv, umjesto da ostanete u krevetu buljeći u prazno, pokušajte- voditi “brodski dnevnik“ – svako jutro u bilježnicu upišite dnevne aktivnosti, svakodnevno im povećavajte broj.
 6. Zapamtite da depresija slabi djelovanje imunološkog sistema, dok ga pozitivni osjećaji snaže. Dakle, u „brodski dnevnik“ ubacite i upis u fitness centar ili jednostavno program šetnji – više kisika u plućima pomaže prevladavanju krize.
 7. Nastojte dogovoriti neku obavezu s prijateljima i nađite si nekakav hobi, koji će vam omogućiti, makar samo nekoliko minuta na dan, slobodu i samostalnost.
 8. Njegujte intimnost: posvetite partneru barem pet metaforičnih minuta na dan, i… isključite mobitele.
 9. Ako se prečesto uhvatite da govorite “ne mogu“, „neću uspjeti“, uzmite komad papira, podijelite ga na dva dijela — na desnoj  strani zapišite sve što ste uspjeli učiniti, a na lijevoj negativne misli i izgubljene prilike. Obično, kad usporedite; desna kolona izađe kao pobjednik, i odmah se bolje osjećate.
 10. Ako ste uspjeli svaki dan ostvariti samo pola od ovih preporuka, navečer, prije spavanja, možete si čestitati. Na kraju krize nagradite se (ili dopustite da vas partner nagradi) poklonom.

BONAVENTURA