24. rujan, 2011

Svjetski dan srca 2011.

Prigodom proslave Svjetskoga dana srca, preuzmite odgovornost za zdravlje srca Vas i Vaše obitelji. Neka Vaš dom bude mjesto gdje se jede zdravo, gdje je pušenje je zabranjeno i gdje se potiče tjelesna aktivnost s ciljem smanjenja rizika bolesti srca i moždanoga udara Vaših najdražih. Saznajte više o Svjetskom danu srca 2011. na: www.worldheartday.org

Jedan svijet,
Jedan dom,
Jedno srce.……………….   Svjetska kardiološka federacija na čelu je svjetske borbe   protiv bolesti srca i moždanog udara preko ujedinjene zajednice od 200 organizacija koja povezuje kardiološka
društva i zaklade u više od 100 zemalja. Kroz zajedničke napore, pomažemo ljudima diljem svijeta da žive dulje,bolje i zdravije.

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna 2011.g. ili tokom nekoga od okolnih datuma. Aktivnosti na nacionalnoj razini organiziraju članovi i partneri Svjetske kardiološke federacije i one uključuju javne tribine i preventivne preglede, šetnje, trčanje, koncerte, športske događaje i još mnogo toga.

Slogan ove godine je “Jedan svijet, jedan dom, jedno srce.”

Srčanožilne bolesti u svijetu svake godine odnose 17,1 milijuna života, od toga 82% u zemljama s niskim i srednjim prihodima.

Tako veliki brojevi nas trebaju posebno žalostiti jer bi se koracima poput zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i izbjegavanja duhanskih proizvoda većina tih smrti mogla spriječiti. Svjetski vođe prepoznali su hitnost i prioritet sprječavanja i kontrole srčanožilnih bolesti uz ostale nezarazne bolesti koje uključuju karcinome, kronične dišne bolesti i dijabetes, pa će u rujnu održati prvi sastanak Ujedinjenih Naroda na visokoj razini na temu kroničnih nezaraznih bolesti. Međutim, važno je da napori u borbi protiv srčanožilnih bolesti ne ostanu samo na tvorcima politike i svjetskim vođama. Pojedinci diljem svijeta također mogu olakšati breme srčanožilnih bolesti prepoznavanjem i razumijevanjem čimbenika rizika i poduzimanjem životno važnih koraka za smanjenje vlastitoga rizika i rizika svoje obitelji. Kao središte obiteljskih aktivnosti i žarišna točka u svačijem životu, dom je savršeno mjesto za početak djelovanja sa ciljem poboljšanja zdravlja. Stoga su se na ovogodišnji Svjetski dan srca Svjetska kardiološka federacija i njezini članovi usredotočili na dom. Usvajanjem određenih ponašanja u svojemu domu, ljudi diljem svijeta mogu mjerama sprječavanja i kontrole bolesti srca i moždanog udara živjeti dulje i bolje.

ČIMBENICI RIZIKA ZA SRČANOŽILNE BOLESTI UKLJUČUJU:

·Povišen krvni tlak
· Prekomjernu tjelesnu težinu
·Povišen kolesterol u krvi

· Pušenje
· Nedostatnu tjelesnu aktivnost
· Dijabetes

BONAVENTURA