BANJOLUČKA BISKUPIJA POKRENULA PROJEKT RAZVOJA ODRŽIVE BUDUĆNOSTI

Biskupijsko imanje

Banjolučka biskupija pokrenula je projekt razvoja održive budućnosti, a prikupljenim sredstvima planira kupiti zemljište i pokrenuti nekoliko društveno poduzetničkih projekata koji će pomoći biskupiji.

Kampanjom Pomozite Banjalučkoj biskupiji u stvaranju održive budućnosti koju je vlč. Ilija Kelić pokrenuo putem platforme Bona Fides želi se osigurati kontinuirane prihode, smanjiti ovisnost biskupije o dobrotvornim prilozima te ekonomski, kulturno i duhovno oplemeniti biskupijsku zajednicu.

“Želimo mobilizirati zajednicu kako bi se osigurala financijska održivost Banjolučke biskupije koja je jedna od najsiromašnijih na svijetu (…) Projekt samoodrživosti zamišljen je kao oživljavanje bogate tradicije svega onoga što su monasi, nekad najveće trapističke opatije u svijetu Marije Zvijezde, donijeli na ovo banjalučko, nekad potpuno nerazvijeno područje. Pokretanje proizvodnje raznih ekoloških prehrambenih proizvoda te raznih napitaka kao i kvalitetna ugostiteljsko-turistička ponuda te duhovna oaza planirana kroz međunarodni centar za mlade, jedinstveni su projekt rijetko viđen na ovim prostorima”, stoji u opisu kampanje.

Kako bi se taj projekt ostvario neophodno je postojećem crkvenom imanju pripojiti jedno susjedno imanje za koji je već potpisan ugovor, a koje na 12 hektara zemljišta ima izgrađeno gotovo pola infrastrukture potrebne za daljnji razvoj. Izgrađene su gospodarske i stambene zgrade te voćnjaci i vinogradi s poljoprivrednom opremom.

Isplatom ugovorene kupovine imanja pokrenula bi se spomenuta proizvodnja te dobio prostor za izgradnju Planinskog sela od 30-ak kućica namijenjenih Centru za mlade i za razna druga edukativna i društvena zbivanja, kao i za izgradnju sportskih terena koja će upotpuniti vrlo zanimljivu ponudu budućeg Centra. Ciljani iznos koji je za to potreban je 500 000 eura i predstavlja prvu fazu projekta.

Druga faza projekta je izgradnja cjelokupne infrastrukture (voda, struja, kanalizacija, telekomunikacije), s uređenjem putova, parkirališta i temelja za postavljanje montažnih kućica te završavanjem započete vinarije. Ciljani iznos ove faze je 700 000 eura.

Treća faza uključivala bi kupovinu montažnih kućica za Planinsko selo te izgradnju restorana (uključivo i sobe iznad) s terasama koje pružaju očaravajući pogled na dolinu i Bonaventura Resorta (15-ak komercijalnih planinskih kućica koje također gledaju na dolinu) kao i recepcije te trgovine za vlastite proizvode koji su sastavni dio ovakvog centra. Ciljani iznos je oko 2 500 000 eura.

“Ovaj projekt je, ne samo garancija opstanka Banjolučke biskupije, nego i poticaj da se dio iseljenog stanovništva vrati u svoj rodni kraj uključujući se u daljnji razvoj ovakvih projekata, da se poveže projektima cjelokupni teritorij biskupije te da se gradi bolja i svjetlija budućnost kroz suživot i bolju toleranciju svih ljudi ovog, prilično zapuštenog i zanemarenog, a resursima bogatog, dijela Bosne i Hercegovine. Stoga vas molimo, uključite se u kampanju svojim dragovoljnim prilozima”, navedeno je iz biskupije.