PODRŽITE PROJEKT RAZVOJA ODRŽIVE BUDUĆNOSTI BANJOLUČKE BISKUPIJE

Banjolučka biskupija

Banjolučka biskupija, kao jedna od najsiromašnijih biskupija u Europi, ratom devastirana i u ljudskom i u materijalnom smislu, nastoji se obnoviti i egzistencijalno opstati na svome višestoljetnom ognjištu te u tu svrhu pokreće projekt samoodrživosti u kojem vidi svoju svjetliju budućnost.

Pored Banje Luke, a u sklopu grada Laktaši, na brijegu iznad aerodroma, biskupija posjeduje 13 hektara zemljišta na kojem egzistira župa Mahovljani te ima zasađene nasade vinove loze. Upravo je vinogradarstvo bilo početni cilj koji je trebao osigurati djelomična sredstva za uzdržavanje siromašne biskupije. No, pored samih vinograda, pomoćna infrastruktura nije nikada izgrađena te se pristupilo izradi sveobuhvatnog projekta koji će svrhu privesti cilju.

Projekt samoodrživosti zamišljen je kao oživljavanje bogate tradicije svega onoga što su monasi, nekad najveće trapističke opatije u svijetu Marije Zvijezde, donijeli na ovo banjalučko, nekad potpuno nerazvijeno područje. Pokretanje proizvodnje raznih ekoloških prehrambenih proizvoda te raznih napitaka kao i kvalitetna ugostiteljsko-turistička ponuda te duhovna oaza planirana kroz međunarodni centar za mlade, jedinstveni su projekt rijetko viđen na ovim prostorima. 

No, da bi se projekt ostvario neophodno je postojećem crkvenom imanju pripojiti jedno susjedno imanje za koji je već potpisan Ugovor, a koje na 12 hektara zemljišta ima izgrađeno gotovo pola infrastrukture potrebne za daljnji razvoj. Izgrađene su gospodarske i stambene zgrade te voćnjaci i vinogradi s poljoprivrednom opremom. 

Isplatom ugovorene kupovine imanja pokreće se spomenuta proizvodnja te dobiva prostor za izgradnju Planinskog sela od 30-tak kućica namijenjenih Centru za mlade i za razna druga edukativna i društvena zbivanja, kao i za izgradnju sportskih terena koja će upotpuniti vrlo zanimljivu ponudu budućeg Centra. Naš ciljani iznos koji je za to potreban je 500.000 eur i predstavlja prvu fazu projekta.

Druga faza projekta je izgradnja cjelokupne infrastrukture (voda, struja, kanalizacija, telekomunikacije), s uređenjem putova, parkirališta i temelja za postavljanje montažnih kućica te završavanjem započete vinarije. Ciljani iznos ove faze je novih 700.000 eur.

Treća faza uključivala bi kupovinu montažnih kućica za Planinsko selo te izgradnju restorana (uključivo i sobe iznad) s terasama koje pružaju očaravajući pogled na dolinu i Bonaventura Resorta (15-tak komercijalnih planinskih kućica koje također gledaju na dolinu) kao i recepcije te trgovine za vlastite proizvode koji su sastavni dio ovakvog centra. Ciljani iznos je oko 2.500,000 EUR. 

Ovaj projekt je, ne samo garancija opstanka Banjolučke biskupije, nego i poticaj da se dio iseljenog stanovništva vrati u svoj rodni kraj uključujući se u daljnji razvoj ovakvih projekata, da se poveže projektima cjelokupni teritorij biskupije te da se gradi bolja i svjetlija budućnost kroz suživot i bolju toleranciju svih ljudi ovog, prilično zapuštenog i zanemarenog, a resursima bogatog, dijela Bosne i Hercegovine.

 Stoga vas molimo, uključite se u kampanju svojim dragovoljnim prilozima pomoću dostupnih platežnih mogućnosti. A ukoliko želite postati partneri, kooperanti ili suradnici na poseban način, slobodno nas kontaktirajte i radujemo se svakom obliku suradnje.